2024. április 19. péntek

2021. április 24., szombat 23:35

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. április 24., szombat (OS) - Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom évek óta elengedhetetlennek tartja minden devizahiteles szerződés újraszámolását felvételkori árfolyamon. Azon az árfolyamon, mely a szerződésben szerepel.

A DH törvények szerinti újraszámolás a tisztességtelenül áthárított árfolyamkockázatot csak részben kezelte. A jellemzően 2004 és 2008 között megkötött CHF elszámolású szerződéseket 150-170-es árfolyammal kötötték meg a fogyasztók. A devizahiteleket azonban 256,47-es CHF árfolyamon forintosították 2015-ben. Ez olyan 50-70%-os törlesztő részletemelkedést jelentett, melyet több százezer család nem tudott megfizetni. Nagy részük még végrehajtás előtt áll, és nagyon sokuknál hamarosan megjelennek a végrehajtók és rendőrök, hogy kilakoltassák őket.
A bankok tisztességtelenek voltak, mert elhallgatták a fogyasztók elől a devizahitel alapvető tulajdonságát: a törlesztő részlet tartós és jelentős emelkedése várható. Az árfolyam emelkedése ugyanis nem a 2008-as pénzügyi válság következménye, hanem gazdasági törvényszerűség eredménye. Az, hogy napjainkban egy CHF 325-330 forint, nem annak a következménye, hogy 2008-ban válság volt!
A Hiteles Mozgalom 2018-ban és most is támogatja az MSZP azon megoldási javaslatát, hogy felvételi árfolyamon kell újraszámolni a szerződéseket, a DH törvényekkel rendezett ügyleti kamattal. A bankok elszámoltatásáig minden végrehajtást, kilakoltatást fel kell függeszteni.
Várjuk az érintett bankok elnézéskérését a "figyelmetlenségük" miatt!

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány