OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. április 24., szombat 23:35

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. április 24., szombat (OS) - Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom évek óta elengedhetetlennek tartja minden devizahiteles szerződés újraszámolását felvételkori árfolyamon. Azon az árfolyamon, mely a szerződésben szerepel.

    A DH törvények szerinti újraszámolás a tisztességtelenül áthárított árfolyamkockázatot csak részben kezelte. A jellemzően 2004 és 2008 között megkötött CHF elszámolású szerződéseket 150-170-es árfolyammal kötötték meg a fogyasztók. A devizahiteleket azonban 256,47-es CHF árfolyamon forintosították 2015-ben. Ez olyan 50-70%-os törlesztő részletemelkedést jelentett, melyet több százezer család nem tudott megfizetni. Nagy részük még végrehajtás előtt áll, és nagyon sokuknál hamarosan megjelennek a végrehajtók és rendőrök, hogy kilakoltassák őket.
A bankok tisztességtelenek voltak, mert elhallgatták a fogyasztók elől a devizahitel alapvető tulajdonságát: a törlesztő részlet tartós és jelentős emelkedése várható. Az árfolyam emelkedése ugyanis nem a 2008-as pénzügyi válság következménye, hanem gazdasági törvényszerűség eredménye. Az, hogy napjainkban egy CHF 325-330 forint, nem annak a következménye, hogy 2008-ban válság volt!
A Hiteles Mozgalom 2018-ban és most is támogatja az MSZP azon megoldási javaslatát, hogy felvételi árfolyamon kell újraszámolni a szerződéseket, a DH törvényekkel rendezett ügyleti kamattal. A bankok elszámoltatásáig minden végrehajtást, kilakoltatást fel kell függeszteni.
Várjuk az érintett bankok elnézéskérését a "figyelmetlenségük" miatt!
    
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.