OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. április 27., kedd 14:49

Huszonhét ritka anyagcsere-betegségre tudnak szűrni a szegedi gyermekklinikán
    Szeged, 2021. április 27., kedd (MTI) – Egy 400 millió forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően már huszonhét ritka anyagcsere-betegség újszülöttkori szűrését tudják elvégezni a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

        A közlemény szerint a szegedi gyermekklinika laboratóriumában évente 45-50 ezer újszülött vérmintáját vizsgálják. A klinika az egyike annak a két hazai centrumnak, ahol a ritka anyagcsere-betegségek 1975 óta kötelező szűrését végzik. A vizsgált betegségek száma 26, de a közeljövőben várhatóan 27-re emelkedik. Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma a szigorú nemzetközi minőségbiztosítási normáknak is megfelelő szűrési rendszerével Európa élvonalába tartozik.
     Bereczki Csaba, a klinika igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a fejlesztés során két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásárolt az intézmény. Fendler Judit, az SZTE kancellárja pedig tudatta, hogy a mintegy 400 millió forintos beruházásból kialakított diagnosztikai centrum új helyszínen, a gyermekgyógyászati klinika újszegedi telephelyén működik ezentúl.
     A szűrés során vizsgált megbetegedések néha közvetlenül a születés után, máskor a korai vagy késői gyermekkorban súlyos, akár az idegrendszert is érintő károsodást, a fejlődés elmaradását vagy a már megszerzett képességek elvesztését, esetleg halált okozhatnak.
     Az egyetlen csepp vérből a születést követő három napon belül elvégzett laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően kiszűrhető, hogy az újszülött szenved-e valamelyik ritka betegségben, az azonnal elkezdett kezelés és diéta eredményeként a gyermek pedig teljes értékű életet élhet. A szegedi laboratóriumban vizsgált páciensek között évente 50-60 ilyen megbetegedést fedeznek föl - közölték.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.