OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. május 1., szombat 09:05

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt közleménye
    Budapest, 2021. május 1., szombat (OS) - A 131 éves MSZDP május 1-re emlékezik.

        A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Május 1. hasonló tartalommal katolikus egyházi ünnep is: a munkások védőszentje, Szent József tiszteletére.
     1889. július 14-én Párizsban megalakult a szociáldemokrata pártokat magukba foglaló II. Internacionálé, melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi vérbe fojtott chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolcórás munkaidő bevezetéséért.
     Magyarországon olyan munka törvénykönyvet fogadtak el, amellyel Európában az első helyre kerülhetünk, de nem a dolgozói jólétben, hanem a kizsákmányolásban. A dolgozói szegénység soha nem látott méreteket ölt, a minimálisan kifizetett munkabér nem éri el a létminimumot. A közfoglalkoztatottak juttatásai a nyomor szintjét jelentik.
     Pártunk a kezdetektől fogva kiállt a munkások jogaiért, ezt példázza az 1912-ben általunk szervezett budapesti munkástüntetés, a "vérvörös csütörtök" is. 1890-ben alapított pártunk a Monarchiában, a Horthy-rendszerben és most is a munkások, dolgozók oldalán áll: választási programunk, a Kéthly Anna Program éppen ezért a javak igazságos újraelosztását, a többkulcsos adó visszavezetését, és a dolgozói szegénység megszüntetését tűzte ki legfontosabb célként.
     Az MSZDP – Szociáldemokrata Párt értük küzd!

     Kiadó: Magyarországi Szociáldemokrata Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.