OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. május 11., kedd 11:38

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 11., kedd (OS) -

    Bár a vakvezetőkutyák képesek kikerülni az ilyen és hasonló váratlan akadályokat, a szűk belvárosi járdákról ehhez gyakran az úttestre kell lelépnie a vak gazdának és négylábú segítőjének, ami szintén balesetveszélyes lehet.

De jócskán vannak egyéb akadályok is a városi járdákon, amelyek próbára teszik a látássérült közlekedők ügyességét és nap mint nap megnehezítik azt, ami a többségnek rutinfeladat. Kifejezetten veszélyesek a vak és gyengénlátó gyalogosok számára azok a kerékpárutak, amelyeket a járdákra festettek fel és amelyeket tapintható jelzések híján látás nélkül nem lehet észlelni.

Az MVGYOSZ a közlekedési kultúra napján arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel bárki tehet azért, hogy városaink utcái akadályoktól mentesebbek legyenek. Ha valaki használat után nem hagyja a járda közepén az elektromos rollert, ha nem a járdán kerékpározik, ha a járdára felfestett kerékpárúton odafigyel a látássérült gyalogosokra, vagy ha nem vonja el szólongatással vagy simogatással a vakvezetőkutya figyelmét a munkájáról, máris tett valamit a közlekedési kultúra javításáért.

A vak és gyengénlátó emberek az utcai és közösségi közlekedés során maximálisan komolyan veszik, hogy "a biztonságé az elsőbbség". Az MVGYOSZ arra kéri az utca emberét és a döntéshozókat, hogy ugyanígy gondolkodva tegyenek egy biztonságosabb és akadálymentesebb közlekedésért!

     Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.