2024. április 20. szombat

2021. május 12., szerda 12:37

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 12., szerda (OS) - Kényszerszerződés, lehallgatás, megalázó fizetések – így "ünnepli" Orbán az ápolók napját

Ma, az ápolók nemzetközi napján világszerte ünneplik őket és köszönetet mondanak nekik áldozatos munkájukért. Orbán Viktor kormányától azonban csak megalázóan alacsony fizetést kapnak, kényszerszerződést írattak velük alá, lehallgatják őket – amihez a hozzájárulásuk sem kell –, és nem fizetik ki a Covid-osztályon dolgozó ápolóknak a megígért pluszjuttatást. A Párbeszéd ezt nem hagyja: továbbra is küzdünk azért, hogy az egészségügyben dolgozók megkapják a nekik járó anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülést.

Orbán Viktor és kormánya évek óta semmit sem tesz az ápolókért, amit jól mutat, hogy a hivatalos bértábla szerint egy 10 éve(!) a szakmában dolgozó, diplomával nem rendelkező ápoló havi 140 ezer forintot keres, egy 10 éve dolgozó diplomás ápoló pedig 200 ezer forintot. A 30 éve dolgozók esetében ez havi kb. 170 ezer és 280 ezer forint. Ezt tetézi, hogy több helyen, így a Margit Kórházban sem fizetik ki a Covid-osztályokon dolgozó ápolóknak a megígért pluszjuttatást, holott sokszor a saját egészségüket, sőt, az életüket kockáztatják értünk most, a járvány közepén.

Kiadó: Párbeszéd