OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2021. május 13., csütörtök 11:34

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 13., csütörtök (OS) - Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma

    Hosszú huzavona után megszereztem a rendőrségtől a családon belüli erőszak adatait. Az éves jelentésben megtaláltam, hogy tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma, 27 százalékkal a hozzátartozók közti emberölések száma, és rekordszámú, 1842 esetben rendeltek el ideiglenes megelőző távoltartást. Az adatsorok újra igazolják, hogy a családon belüli erőszak áldozatai döntően nők, és a tavalyi számok növekedése mögött is jellemzően nők ellen elkövetett bűncselekmények állnak. A hatékonyabb hatósági fellépéshez részletes adatgyűjtésre, a családon belüli erőszakra specializált rendőri felelősre, esetkonferenciákra, a rendőri munka rendszeres értékelésére és a magánindítványhoz kötöttség megszüntetésére lenne szükség.
A családon belüli erőszak elleni fellépésben ott kezdődnek a problémák, hogy nincsenek rendszerezett és használható statisztikai adatok. Ha a nyilvános adatokból akarunk tájékozódni, akkor nem tudjuk meg, hogy egy adott évben pl. hány kapcsolati erőszak bűncselekmény történt, vagy hány nőt gyilkolt meg a partnere, mert az adatbázis csak a lezárt nyomozásokat tartalmazza. Az országos értékelő jelentésben ugyanakkor az elkövetés idején rögzített adatok vannak, de a jelentések nem elérhetőek nyilvánosan, hiányosak és valódi értékelést nem tartalmaznak.
    
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.