OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. május 13., csütörtök 16:48

A Kortárs Női Reflexiók Fórumának közleménye
    Budapest, 2021. május 13., csütörtök (OS) - Az Echo Innovációs Műhely és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma Székesfehérváron, a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban megalapították az első magyar csillagásznőről elnevezett Balázs Júlia Műhelyt.

    Az "emlékezetpolitika" nemcsak egy divatossá vált fogalom, hanem a társadalmi tudatformálás egyik leghatékonyabb tényezője. A jövő generációk gondolkozására jelentős hatást gyakorolnak a történelemből kiemelt mintaértékű emberi életpályák.

Ezért van nagy jelentősége annak, hogy tegnap Székesfehérváron a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban létrehoztuk a Balázs Júlia Műhelyt és az első magyar csillagásznő szellemi örökségének gondozásáról írtunk alá Együttműködési megállapodást.

Ezzel nemcsak Balázs Júliának állítottunk méltó emléket, de jelentős lépést tettünk a nőiségről alkotható fogalomnak a kor követelményei szerinti képviseletében. Jellemző módon, Balázs Júlia emlékét csaknem a teljes feledés homályából kellett kiemelnünk, jóllehet nemcsak jelentős tudományos munkásságot, kortársai szakmai elismerését, hanem áldozatos, felvállalt anyai sorsot is hagyott maga mögött. Személyisége és életpályája jól példázza, hogy jelentős alkotó tevékenység mellett sem kell egy nőnek férfivá válni. Mi ebben hiszünk, nem az egypólusú, maszkulin világban.

Echo Innovációs Műhely - Kortárs Női Reflexiók Fóruma

     Kiadó: Kortárs Női Reflexiók Fóruma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.