OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. május 18., kedd 12:05

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 18., kedd (OS) -

    A levélben hivatkoztunk az Európa és a világ más államaiban kidolgozott szabályozásokra, melyek a maszkviselés megkövetelt módját alkalmazni képtelen betegek életfeltételeit is figyelembe vették.

Semmi eredmény!

Egy az ombudsmanhoz benyújtott beadvány szerint a panaszos betegsége lehetetlenné teszi a szabályoknak megfelelő maszk viselését. A jogszabályok nem teszik lehetővé az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen személyek megfelelő védelmét, ugyanakkor súlyos jogkövetkezményeket fűznek a maszkviselési szabályok megszegéséhez.

Az ombudsman megkereste az EMMI közigazgatási államtitkárát, és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászati Tagozatának elnökét.

A vizsgálatnak az ügy érdemében tett megállapításai szerint a nyilvános helyen is kötelezővé vált maszkviselés számos betegcsoport számára jelent megoldhatatlan nehézséget, hiszen a részükre is kötelező rendelet törvénytisztelő betartása számukra azt jelentette, hogy végső soron nem hagyhatták el lakásukat, hiszen a Kormány kimentési lehetőséget nekik nem biztosított.

Az ombudsman intézkedésének lényege, hogy az alapvető jogokkal összefüggő visszásság bekövetkezése miatt és a jövőbeli jogsérelem lehetőségének elkerülése érdekében 2021. április 14-én kiadott jelentésében felkérte az EMMI miniszterét, hogy fontolja meg, a maszkviselésre képtelen személyek egyedi szempontok alapján történő mentesítése jogszabályi lehetőségének megteremtését.

A téma elhallgatva, a miniszter lépéséről semmi hír!

Pós Péter elnök

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.