OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2021. június 22., kedd 07:11

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye
    Budapest, 2021. június 22., kedd (OS) - Az Aviator Klub Egyesület szervezésében június 20-án a börgöndi repülőtéren sikeresen megrendezésre került  a magyar-zsidó származású Szenes Hanna, az angol hadsereg hősi halált halt ejtőernyős tisztje, Izrael Állam nemzeti hőse születésének 100. évfordulóján az ejtőernyős megemlékezés.

    Angyal László aviator főszervező köszöntötte a megjelenteket. Kihangsúlyozta, hogy Hanna messze nincs elismerve Magyarországon mint költő, sem mint nemzeti hős. Beszédet mondott az Izraeli Nagykövetség képviseletében Itay Tavor nagykövet-helyettes úr. Dr. Róbert Péter történész igen színvonalas előadást tartott Szenes Hanna életéről, munkásságáról. Elmondta, hogy az egész eljárás magyar hatóságok által törvénytelenül zajlott. Brutálisan megkínozták és állították fasiszta magyar hadbíróság elé pedig őt mint angol főhadnagyot hadifogolyként kellett volna kezelni. Végül golyó általi halálra ítélték és 1944. nov. 7-én 23 évesen kivégezték.

Az emlékműsor Masa Anita és Masa Tamás énekművészek zenei produkciójával folytatódott, majd gyászima hangzott el Rosenfeld Dániel Imre kántor recitalásában Szenes Hanna és bajtársai emlékére és megszólalt a Sófár hangja is.

Az Aviator csapat izraeli zászlóval történő ejtőernyős ugrása után kóser bort és süteményeket fogyasztottak a jelenlévők Hanna és társai áldott emlékére. Az eseményen a Magyarországi Cionista Szövetség részéről Marta Susan, és a Scheiber Sándor Kulturális Alapítvány vezetője Olti Ferenc is részt vettek. Nevét egy park őrzi Budapesten.

     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.