2021. szeptember 22. szerda

2021. július 16., péntek 13:46

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2021. július 16., péntek (OS) - Kémszoftverrel akarja a politikusokat, civileket és újságírókat megfigyeltetni az Orbán-kormány

Sajtóhír szerint a kormány a magyar adófizetők pénzén izraeli kémprogramot vásárolt, amely kifejezetten politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál.

Jellemző, hogy információk szerint ebből a szoftverből az Orbán-kormányon kívül például Oroszország, Üzbegisztán vagy Szaúd-Arábia szerzett be, hogy a megfigyelendő személy számítógépén halászva szerezzenek információkat a célszemélytől és a célszemélyről.

A DK szerint, ha ez a beszerzés megtörtént, az törvénytelen és elfogadhatatlan eljárás, amely egyszerre jelzi, hogy Orbán Viktor retteg, és azt is, hogy bármire képes a hatalma megtartása érdekében.

A DK nevében írásbeli kérdéssel fordulok Orbán Viktorhoz, hogy a 2022-es választási kampány közeledtével vettek-e ilyen szoftvert, ki működteti, mire kívánják használni, illetve, hogy ha megvették, alkalmazták-e már ellenzéki politikusok, független civilek, és a kormánynak nem tetsző újságírók ellen?

Ha van már ilyen kémprogram a kormány birtokában, ezt az ügyet a Dobrev Klára vezette új kormány szigorúan ki fogja vizsgálni. A totális diktatúra felé tett újabb lépés elkövetőinek jogi felelősségre vonásra is számítania kell.

Vadai Ágnes
frakcióvezető-helyettes, DK