OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2021. július 21., szerda 20:19

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. július 21., szerda (OS) - A Tisza forrásától a torkolatáig felméri a hulladékszennyezést a PET Kupa csapata. Az IIB – International Investment Bank - támogatásával megvalósuló Clean Water, Happy Tisza elnevezésű projekt záró epizódjához, a Tisza Expedícióhoz érkezett. A felfedező út során a PET Kupa önkéntesei végig hajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hazai Felső-Tisza vidékét már jól ismerik, azonban az ukrán, román és szerb szakaszok szennyezettségéről is szeretnének most képet kapni.

    Korábban a projekt keretében a Tisza mindkét partján bebarangolták az ártéri erdőt a magyarországi szakaszon, a TrashOut alkalmazásban jelölve a hulladék lelőhelyeket. Így született meg a Tiszta Tisza Térkép, ami az alkalmazás webes felülete, ahol folyamatosan frissülnek az on-line rögzített szennyezett és megtisztított területek. A Tisza Expedíció július 23-án indul a Tisza forrásától Kárpátaljáról tapasztalt folyómentő kapitány vezetésével. A magyar határt Tiszabecsnél lépi át, ahol a IX. Tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjti a PET-palackokat. Csani Kapitány útja a PET Kupa honlapján követhető, élményeiről készülő videós beszámolóit a Facebookon is megosztja. Az expedíciós hajó több helyszínen is kiköt az út során, és kiállításon keresztül mutatja be folyók szennyezettségét, annak okait és a folyótisztító munka eredményeit. A kiállítás mellett a települések lakói folyómentő akciókba is becsatlakozhatnak. A hajó várhatóan szeptemberben éri el a Dunát Titelnél. Jó szelet!
     Kiadó: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.