OS Országos Sajtószolgálat
2021. szeptember 22. szerda
Ismertető


2021. július 29., csütörtök 17:41

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
    Budapest, 2021. július 29., csütörtök (OS) - Elkészült az első hazai egészségügyi szakmai irányelv a tüdőátültetés indikációs és kontraindikációs köréről

    Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai egységes szakmai irányelvet készítettek a tüdőátültetés indikációs és kontraindikációs köréről.
Az első magyar beteg tüdőtranszplantációját 1996-ban a Bécsi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán végezték el, ahol a magyar program indulásáig további 187 magyar beteg tüdőtranszplantációját is végrehajtották.

Magyarországon az első tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben.

Az első beavatkozás óta, az elmúlt 6 évben Magyarországon összesen 107 tüdőátültetés valósult meg. A legtöbb beavatkozást (38 eset) az 51 és 60 évesek között hajtották végre az Országos Onkológiai Intézetben.

A tüdőtranszplantációra való kivizsgálás speciális feltételeket nem igényel, ugyanakkor a gondozóorvos által, a beteg időben való referálása a várólista bizottságnak, kiemelt jelentőséggel bír.

Ez az egészségügyi szakmai irányelv úttörő szerepet tölt be a hazai gyakorlatban, célkitűzése a tüdőátültetés gyakorlatához kapcsolódó, legújabb bizonyítékokra épülő ajánlások megtétele.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.