OS Országos Sajtószolgálat
2021. október 28. csütörtök
Ismertető


2021. szeptember 2., csütörtök 18:57

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 2., csütörtök (OS) - Közlemény a felsőoktatási intézmények kollégiumaiban történő elhelyezés feltételéül szabott koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő adatkezelés jogszerűségéről.

    A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sajtóinformációk alapján arról értesült, hogy több hazai felsőoktatási intézmény a hallgatók kollégiumi elhelyezésének feltételéül szabja a SARS-CoV-2 koronavírus (a továbbiakban: koronavírus) elleni védettség igazolását.

A Hatóság több tájékoztatójában és állásfoglalásában kifejtette, hogy a koronavírus elleni védettség ténye, illetve annak hiánya egészségügyi adatnak, így különleges adatnak minősül, amely adatok jogszerű kezelésének feltételrendszerét az általános adatvédelmi rendelet, valamint az azt kiegészítő magyar jogi rendelkezések határozzák meg.

Az úgynevezett kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés jogszerűségének tipikusan alapvető feltétele, hogy azt uniós vagy tagállami jogszabály kifejezetten elrendelje. Ilyen jogszabályi rendelkezéseket tartalmaz például a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet is (rendezvények látogatásának szabályai).

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.