OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2021. szeptember 8., szerda 18:00

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 8., szerda (OS) - Alaposan félrevezette a PSZÁF elnöke a Kúriát 2013-ban, a devizahitelezéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaival. Ennek a félrevezetésnek a mai napig tartó hatása van, mivel ez alapján hozott határozatokat a Kúria. Éppen ideje, hogy az MNB és a Kúria megvizsgálja és módosítsa a válaszokat, illetve a határozatokat.

    Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője kezdeményezéssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz és a Kúriához.

A Kúria 2013-ban tett fel rendkívül lényeges kérdéseket a devizahitelezéssel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. A válasznak a "politikai része" elég nagy hullámokat kavart akkor, ugyanis Szász Károly a PSZÁF elnöke bank- és államcsődöt is elképzelhetőnek tartott, ha a bíróságokon tömegesen nyerni fognak a devizahiteles adósok. Ezzel aztán vége is lett 8 éve a PSZÁF válasz "elemzésének". A mélyebb szakmai értékelés elmaradt, pedig a PSZÁF olyan válaszokat adott, hogy a bankokat valóban ne érje sem anyagi kár, sem pedig kellemetlen társadalmi megítélés.

A Kúria a legdurvább félrevezetést észlelte és a PSZÁF ezen megállapításait figyelmen kívül hagyta, azonban a többi elérte a célját és a Kúria a bankoknak kedvező megállapításokat tett a jogegységi határozataiban

Tekintettel a több mint 2,3 millió deviza alapú lakossági szerződésre, szükséges hivatalosan is felülvizsgálni a PSZÁF 2013-as válaszait.

A komplett elemzés és a kezdeményezés elérhető a Hiteles Mozgalom honlapján keresztül.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.