2021. szeptember 22. szerda

2021. szeptember 10., péntek 16:19

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 10., péntek (OS) - A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata. Míg az alapítvány 2020-ban az egész év során nagyságrendileg ezer olyan konzultációt folytatott, ahol a megkereső öngyilkossági gondolatokkal küzdött, 2021-ben már az első félév során elérte ezt a számot a szuicid gondolatokkal kapcsolatos megkeresések száma. A fiatalkori öngyilkosságok 90%-nak hátterében valamilyen diagnosztizálható mentális probléma, túlnyomó többségben a serdülőkori depresszió áll. A Kék Vonal ingyenes és név nélkül hívható segélyvonalát, a 116-111-es számot a nap 24 órájában hívhatják a fiatalok.

A Kék Vonal kiemelt célja az öngyilkosságok megelőzése, hiszen a 15-19 éves fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok világszerte. Az alapítványhoz beérkező megkeresések legnagyobb részét a testi-lelki problémák, a családon belüli bántalmazás, illetve a kortársak közötti zaklatás témája teszik ki. Sok különböző tényező kölcsönhatása szükséges ahhoz, hogy egy fiatal öngyilkosságot kísérljen meg, így a megoldások is komplexek. A tragédiák többsége megelőzhető lenne, de ehhez a fiatalok mentális egészségének megőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a felnőtt társadalomnak. Fontos feladat a szülők edukálása a serdülőkori depresszió jeleivel kapcsolatban, illetve a pszichoterápiás és gyermekpszichiátriai ellátás kapacitásának növelése.
     Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány