OS Országos Sajtószolgálat
2021. szeptember 22. szerda
Ismertető


2021. szeptember 10., péntek 16:19

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 10., péntek (OS) - A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata. Míg az alapítvány 2020-ban az egész év során nagyságrendileg ezer olyan konzultációt folytatott, ahol a megkereső öngyilkossági gondolatokkal küzdött, 2021-ben már az első félév során elérte ezt a számot a szuicid gondolatokkal kapcsolatos megkeresések száma. A fiatalkori öngyilkosságok 90%-nak hátterében valamilyen diagnosztizálható mentális probléma, túlnyomó többségben a serdülőkori depresszió áll. A Kék Vonal ingyenes és név nélkül hívható segélyvonalát, a 116-111-es számot a nap 24 órájában hívhatják a fiatalok.

    A Kék Vonal kiemelt célja az öngyilkosságok megelőzése, hiszen a 15-19 éves fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok világszerte. Az alapítványhoz beérkező megkeresések legnagyobb részét a testi-lelki problémák, a családon belüli bántalmazás, illetve a kortársak közötti zaklatás témája teszik ki. Sok különböző tényező kölcsönhatása szükséges ahhoz, hogy egy fiatal öngyilkosságot kísérljen meg, így a megoldások is komplexek. A tragédiák többsége megelőzhető lenne, de ehhez a fiatalok mentális egészségének megőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a felnőtt társadalomnak. Fontos feladat a szülők edukálása a serdülőkori depresszió jeleivel kapcsolatban, illetve a pszichoterápiás és gyermekpszichiátriai ellátás kapacitásának növelése.
     Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.