OS Országos Sajtószolgálat
2021. szeptember 22. szerda
Ismertető


2021. szeptember 14., kedd 11:14

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye (1.rész)
    Budapest, 2021. szeptember 14., kedd (OS) - Európai Unió rescEU 1 - Magyarország is csatlakozott az Európai Unió rescEU egészségügyikészlet-felhalmozási kapacitásához. A csaknem 15,75 millió eurós támogatásból a katasztrófavédelem intenzív orvosi ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket szerzett be az EU számára magyarországi készletezéssel.

    Az Európai Bizottság 2020. március 18-án úgy határozott, hogy európai uniós készletet hoz létre annak érdekében, hogy segítse az EU országait a COVID-19 járvánnyal szembeni küzdelemben. A Bizottság erről szóló végrehajtási határozata március 20-án lépett hatályba. A készletben az előírtak értemében orvosi felszerelések, intenzív orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, azaz lélegeztetőgépek, személyes védőeszközök, köztük újrahasználható maszkok, oltások, gyógyszerek és laboratóriumi kellékek lehetnek. Magyarország Kormánya március 29-én fejezte ki a programban való részvételéről szóló szándékát, amelynek keretén belül Magyarország közbeszerzési eljárás lefolytatásával intenzív ellátásra szolgáló orvostechnikai felszereléseket szerez be az EU számára magyarországi készletezéssel. A rescEU kezdeményezés teljes egészében az EU számára megvalósuló projekt, amely közös stratégiai készlet létrehozására irányul a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény előírásainak figyelembevételével. A raktárkészlet kialakítása céljából pályázható keretösszeg összesen 370 millió euró volt. A raktárkészletet a tagállamoknak minimum három éven át, de legfeljebb 2027-ig kell fenntartaniuk.
     Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.