OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. szeptember 16., csütörtök 15:36

A Húskereskedők Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 16., csütörtök (OS) - Tisztelt Nagy István Agrárminiszter Úr!

    
A magyar húságazat, alapanyag termelést és fogyasztást érintő kérdésben fordulunk Önökhöz, sürgős és hatékony, azonnali pénzügyi beavatkozást kérve a húságazat - elsősorban sertés és baromfi termékpályák vonatkozásában.
Ez az év katasztrofális a gabona és elsősorban a takarmány alapanyagok termelését, hozamát, és piaci árát illetően. A kukorica induló ára a piacon 75-80 ft/ kg. Januárra 110 ft felé tendál. Az élő sertés ára 380 ft körül mozog, mintegy 50-100 ft veszteséget okozva a termelőknek élő kg-onként.
Ez sertésenként 6-12000 ft-ot jelent vállalkozástól függően. Ez több 10 md ft veszteséget okoz az ágazatoknak. A korábbi tartalékok elfogytak, nincs pénz sok helyen vásárolni a drága, amúgy is nehezen hozzáférhető gabonából.

Amennyiben az állatállomány megfeleződik, az eddigi hazai ellátottsági szintünkről átmegyünk import országgá, ahogy ez körülöttünk már sok helyen megtörtént.
Ez munkahelyek elvesztésével fog járni, jövedelmek megszűnésével, családok tönkremenetelével.

Kérjük, hogy a kormány azonnal intézkedjen egy olyan kamatmentes, legalább 10 éves futamidejű hitelkeretről, amivel túl lehet élni ezt a 2-3 évet, amíg kiheverik  az ágazatok a veszteségeiket.
Véleményünk szerint ennek a keretnek több 10 md forintnak kell lennie.

Tisztelettel:

Sákán Antal
Elnök
Húskereskedők Egyesülete
sakan.antal64@gmail.com

     Kiadó: Húskereskedők Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.