OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. szeptember 19., vasárnap 11:50

A Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 19., vasárnap (OS) -

    Benyovszky tudományos konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban
     A világhírű magyar hajós, katona és földrajzi leíró születésének napján Magyar Nemzeti Múzeumban, tudományos konferencia keretében mutatják be a Benyovszky Móricról (1741-1786) szóló értékes, ezidáig kevéssé ismert, és a közelmúltban hazánkba érkezett korabeli dokumentumokat. Közel ezer oldalnyi amerikai, orosz, francia és osztrák anyag kerül először nyilvánosságra: történészek, levéltárosok, kutatók adják közre, hogy teljesebbé, a valósághoz közelebbivé váljon a korábban főként legendákból kialakult kép.
     A Benyovszky Emlékév keretében bemutatják a Benyovszky musicalt, közteret neveznek el és szobrot állítanak emlékére, irodalmi szimpózium keretében feldolgozzák Jókai Mór és Benyovszky Móric kapcsolatát, és kiadásra kerül a Mária Terézia Benyovszkynak adományozott grófi címeres okmánya is. A Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank dísz emlékérmét bocsátott ki. Benyovszky megemlékezéseket tartanak a határon túli magyar közösségek körében, és Lengyelországban, Szlovákiában, az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Tajvanon és Madagaszkáron is.
     Az emlékév eseményeit a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság koordinálja. Fővédnökei: Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Fekete Péter kulturális államtitkár, elnöke: G. Németh György. Információ: www.benyovszky.hu; gngy@gngy.eu)  

     Kiadó: Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.