OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. szeptember 22., szerda 19:24

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 22., szerda (OS) - Az Európai Bizottságban és az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi szakbizottságában elindul a vizsgálat a devizahitelezés és a bíróságok függetlenségével kapcsolatban. Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője nyújtott devizahiteles petíciókat. "Szabó József magyar állampolgár által benyújtott 0493/2021. számú petíció a magyarországi tisztességtelen devizahitel-szerződésekről és a fogyasztóvédelmi irányelvek alkalmazásáról" címmel összegezte ezeket a Petíciós bizottság.

    Az EP a honlapján az összevont petíciókat így foglalja össze: "A petíció benyújtója felszólítja a Parlamentet, hogy alaposan vizsgálja ki Magyarországon a devizahitelezést, és kéri a 2008/48/EK irányelv és a 2005/29/EK irányelv megfelelő magyarországi alkalmazását. Hosszasan kifejti, hogy családok ezreit csalták tisztességtelen devizahitel-szerződésekbe, és hogy a magyar hatóságok nem tesznek lépéseket a helyzet enyhítése érdekében. A petíció benyújtója kifogásolja továbbá az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos ítéletét, valamint az ezt követő, a bankszektort előnyben részesítő bírósági ítélkezési gyakorlatot. Azt állítja továbbá, hogy a két irányelv túl gyenge a fogyasztók védelméhez, amint azt a magyarországi devizahitel-válság is bizonyítja."

A petíciók és mellékletei megismerhetőek a Magyar Elektronikus Könyvtárban "Petíció az Európai Parlamenthez" és "Újabb két petíció az Európai Parlamenthez" címekkel. Információk a Hiteles Mozgalom honlapján.
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.