OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. október 7., csütörtök 17:55

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. október 7., csütörtök (OS) -

    A rendszerszintű probléma, ahogy a brit leállás oka is – a munkaerőhiány mellett – az, hogy a fuvarozó cégek zömét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások súlyosan kitettek a gazdasági hatásoknak, valós költségeik elszámolása nélkül tömegesen kényszerülnek cégeik felszámolására. A kieső volument a tőkeerős vállalatok sem képesek pótolni a jelenlegi kapacitáshiányos helyzetben. Ez már karácsonyra a brithez hasonló helyzetbe torkollhat hazánkban is!A költségnövekedés fő elemei: a gázolaj ára egy év alatt 160, az utóbbi 1 hónapban 50 Ft-tal nőtt literenként. A munkaerőhiány miatt a bérek extrém magasak, ezt tovább katalizálja a brit (és EU-s) elszívó hatás. Angliában jelenleg hetente annyit keres egy sofőr, mint itthon egy hónap alatt, ott a havi jövedelemszint a 2 millió forintot közelíti! A tavaly bevezetett inflációkövető rendszer miatt 2022-ben újra emelkedik a magyar útdíj, várhatóan 5 %-kal. Ráadásul a hatóság még nem hirdette ki a díjakat, így a vállalkozások nem tudnak konkrét számokkal tervezni a tendereken. Az EU-s összehasonlításban kiugróan magas hazai kgfb díjak az MNB kimutatása szerint az elmúlt évben 7-21, a járműalkatrészek 7,5, a szerviz szolgáltatások 8,1 %-kal drágultak (KSH).
A fuvarozói érdekképviseletek felelős gondolkodásra, közös teherviselésre szólítják a megbízókat, árukibocsátókat, s felkérik a Kormányt, hogy adminisztratív és gazdasági eszközökkel támogassa a közúti fuvarozást, hogy megelőzzük az összeomlást!
     Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.