OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2021. október 10., vasárnap 12:50

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. október 10., vasárnap (OS) - Jelenleg 3 magyar devizahiteles petíció kapcsán folyik vizsgálat az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. Kásler Árpád 10.000 támogató aláírással nyújtott be petíciót 2018-ban, Lázár Dénes pedig PITEE egyesület nevében 2020-ban. Szabó József, az Arany Liliom alapítvány kurátora, a Hiteles Mozgalom vezetője 2021-ben nyújtott be petíciókat, melyeket összevontak.

    A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke írt levelet (2020. szeptember 17.) a Petíciós Bizottság (PET) elnökének. Részlet: "Az EUB azonban aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar "DH2 törvény" egy konkrét eljárási rendelkezése összeegyeztethető-e a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelvvel. A Bizottság jelenleg elemzi a magyarországi helyzetet, és további tájékozódás céljából EU Pilot eljárás keretében megkeresést küldött Magyarországnak. A rendelkezésünkre bocsátott információk szerint azonban ezt az eljárást a 93/13/EGK irányelv jelzáloghitel-megállapodásokra történő alkalmazásával kapcsolatos számos előzetes döntés miatt felfüggesztették."
Szabó József a PET elnőkének írt válaszlevele kitér arra, hogy téves az a tájékoztatás, hogy csupán pár tízezer károsult magyar család van. Az MNB jelentése szerint közel 2,1 millió szerződést számoltak újra a bankok, ezen felül volt 230 ezer olyan szerződést, melyet a bankok eladtak követeléskezelőnek, így ezek elszámolását nem a bankoknak kellett elvégezni.
Bővebben a levelezésről a Hiteles Mozgalom honlapján.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.