2021. október 23. szombat

2021. október 13., szerda 19:35

A Cracovia Expressz Alapítvány - Krakkói Magyar Centrum közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. október 13., szerda (OS) - MAGYAR ŐSZI FILMTAVASZ LENGYELORSZÁGBAN. Jubileumi és egyben rendhagyó magyar filmes eseményre kerül sor a napokban Lengyelországban: a 15. Magyar Filmtavasz idén kivételesen ősszel és online formában kerül megrendezésre. A 20. születésnapját ünneplő Krakkói Magyar Centrum szervezésében az utóbbi egy-két év díjazott magyar játék- és rövidfilmjei októberben Lengyelország egész területéről megtekinthetőek lesznek, a stúdiómozikat tömörítő legnagyobb lengyel online filmes platformon. A fesztivál "élő" megnyitójára október közepén kerül sor Krakkóban, díszvendége a lengyel szakot is végzett Kocsis Ágnes lesz, aki Éden című filmjének krakkói bemutatójára érkezik Lengyelországba.

Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Krakkói Magyar Centrum önálló programja 2001 óta teremt évről-évre lehetőséget a lengyel közönségnek, hogy megismerkedjen a hazai filmművészet legfrissebb alkotásaival. A fesztivál 20 év alatta egész Lengyelországot meghódította – és idén az online távmozi segítségével még szélesebb közönség számára elérhetővé válik. Az idei Őszi Magyar Filmtavasz keretében tizenöt új, díjazott produkció (6 nagyjáték- és 9 rövidfilm) kerül bemutatásra. A szemle fővédnöke a varsói Magyar Nagykövetség és a krakkói Magyar Főkonzulátus, fő támogatója a Nemzeti Filmintézet, lengyel részről pedig a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.
     Kiadó: Cracovia Expressz Alapítvány