OS Országos Sajtószolgálat
2021. október 23. szombat
Ismertető


2021. október 14., csütörtök 07:12

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. október 14., csütörtök (OS) - Gyerekeknek és fiataloknak szóló hangszerbemutató foglalkozással zárul a Sonus Alapítvány projektje, amely egy új magyar hangszer, a glissotár hazai és nemzetközi megismertetését tűzte ki célul. A hungarikum tárogatót újragondoló hangszer 2020-ban indult világhódító útjára.

    A Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására a Hungarikum Bizottság támogatásával indította útnak A tárogató tegnapja és holnapja című projektet, amely középpontjába a hagyományos tárogatót és új változatát, a glissonic tárogatót helyezte. A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a zenei "csúszkálásra", glissandora utaló név), és tavaly született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató. A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajba.
Tavasszal a nagyközönség egy kisfilm által ismerhette meg a hangszer születésének történetét, májusban pedig egy koncerten hangzottak el azok a darabok, amelyeket a világ minden pontjáról küldtek zeneszerzők, kifejezetten az új hangszerre írva. E sorozatot zárja az online is követhető Hangcsúszda című hangszerbemutató foglalkozás, amelyen Fazekas Gergely zenetörténész, a hangszer megálmodója, Váczi Dániel és a tárogatójáték hazai nagymestere, Borbély Mihály működik közre.

     Kiadó: Sonus Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.