2021. október 23. szombat

2021. október 14., csütörtök 07:12

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. október 14., csütörtök (OS) - Gyerekeknek és fiataloknak szóló hangszerbemutató foglalkozással zárul a Sonus Alapítvány projektje, amely egy új magyar hangszer, a glissotár hazai és nemzetközi megismertetését tűzte ki célul. A hungarikum tárogatót újragondoló hangszer 2020-ban indult világhódító útjára.

A Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására a Hungarikum Bizottság támogatásával indította útnak A tárogató tegnapja és holnapja című projektet, amely középpontjába a hagyományos tárogatót és új változatát, a glissonic tárogatót helyezte. A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a zenei "csúszkálásra", glissandora utaló név), és tavaly született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató. A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajba.
Tavasszal a nagyközönség egy kisfilm által ismerhette meg a hangszer születésének történetét, májusban pedig egy koncerten hangzottak el azok a darabok, amelyeket a világ minden pontjáról küldtek zeneszerzők, kifejezetten az új hangszerre írva. E sorozatot zárja az online is követhető Hangcsúszda című hangszerbemutató foglalkozás, amelyen Fazekas Gergely zenetörténész, a hangszer megálmodója, Váczi Dániel és a tárogatójáték hazai nagymestere, Borbély Mihály működik közre.

Kiadó: Sonus Alapítvány