OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2021. október 18., hétfő 11:33

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. október 18., hétfő (OS) - Az #ÖkoTakarítás hónapja kampány keretein belül a Tudatos Vásárlók Egyesülete az ecet és a WC tisztítók után a mosogatógép tablettákat és géleket vette górcső alá. A boltok és drogériák népszerű termékeit: 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Ezek során összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

        A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak, a tisztítóerőn és hatékonyságon felül a foltmentes tisztítást, a termékek összetételét, a környezeti és egészségi hatásokat, a csomagolást, valamint az ökocímke minősítés meglétét. Az eredmények rangsorolják a termékeket ezen szempontok alapján, de néhány általános tanulság is levonható:
-    A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek. 90% feletti eredményt az összesített listán, csak két gélnek sikerült elérnie.
-    A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik, viszont több, magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának.
-    A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), így a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.
    
A teszt összesített eredménye, valamint a vizsgált termékek rangsora megtalálható és ingyenesen böngészhető az Egyesület honlapján.

     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.