OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2021. október 22., péntek 19:16

Az Energiapolitika 2000 Társulat közleménye
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - Az uniós és a hazai energiapolitika módosításra szorul

    Társulatunk a Klímaváltozás és környezetvédelem" témakörében 2021. szeptember 13-án társulati rendezvényen megvitatta a klímaváltozás és az Unió energiapolitikájának összefüggő kérdéseit. Az előadásokat vita követte. Az eseményjelentés az EU honlapján olvasható.

Míg a klímaváltozás tudományos viták tárgya, addig az ENSZ IPCC által sugallt és az Európai Bizottság által kialakított program, a "Fit for 55" realizálhatósága már mérnöki számítás kérdése. Ezek a számítások azt mutatják, hogy az előirányzott dekarbonizáció nem valósítható meg. A jelenlegi energiaellátási problémák, az energiaárak növekedése, az európai villamos energia rendszer zavarai jelzik e hibás politika várható következményeit.

Célszerű lenne a megújulókkal kapcsolatos hazai programokat felfüggeszteni, és az eddigi tapasztalatokat feldolgozni. Európai szinten kezdeményezni kell az uniós energiapiaci szabályozások felülvizsgálatát, a tagországok energiapolitikáját gúzsba kötő direktívák hatályon kívül helyezését. Az erőművek típusa, energiahordozójának megválasztása kizárólagos tagállami hatáskör legyen. Meg kell szüntetni a politikavezérelt atomerőmű-ellenességet. A kormány, a V4-ek soros elnökeként, szorgalmazza a V4-ek szoros, lehetőleg intézményesített, energetikai együttműködését, közös uniós fellépését.

Az állásfoglalás teljes szövege honlapunkon olvasható.

     Kiadó: Energiapolitika 2000 Társulat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.