2024. április 18. csütörtök

2021. október 22., péntek 19:16

Az Energiapolitika 2000 Társulat közleménye
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - Az uniós és a hazai energiapolitika módosításra szorul

Társulatunk a Klímaváltozás és környezetvédelem" témakörében 2021. szeptember 13-án társulati rendezvényen megvitatta a klímaváltozás és az Unió energiapolitikájának összefüggő kérdéseit. Az előadásokat vita követte. Az eseményjelentés az EU honlapján olvasható.

Míg a klímaváltozás tudományos viták tárgya, addig az ENSZ IPCC által sugallt és az Európai Bizottság által kialakított program, a "Fit for 55" realizálhatósága már mérnöki számítás kérdése. Ezek a számítások azt mutatják, hogy az előirányzott dekarbonizáció nem valósítható meg. A jelenlegi energiaellátási problémák, az energiaárak növekedése, az európai villamos energia rendszer zavarai jelzik e hibás politika várható következményeit.

Célszerű lenne a megújulókkal kapcsolatos hazai programokat felfüggeszteni, és az eddigi tapasztalatokat feldolgozni. Európai szinten kezdeményezni kell az uniós energiapiaci szabályozások felülvizsgálatát, a tagországok energiapolitikáját gúzsba kötő direktívák hatályon kívül helyezését. Az erőművek típusa, energiahordozójának megválasztása kizárólagos tagállami hatáskör legyen. Meg kell szüntetni a politikavezérelt atomerőmű-ellenességet. A kormány, a V4-ek soros elnökeként, szorgalmazza a V4-ek szoros, lehetőleg intézményesített, energetikai együttműködését, közös uniós fellépését.

Az állásfoglalás teljes szövege honlapunkon olvasható.

Kiadó: Energiapolitika 2000 Társulat