2024. április 19. péntek

2021. november 15., hétfő 17:53

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. november 15., hétfő (OS) - Csütörtökig jelentkezhetnek a benzinkutak átvételére kész szolgáltatók   Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. A megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások 2021. november 18-áig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál.

Bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában. E költségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

A mától hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni. Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga pedig legalább egy nap, legfeljebb fél év időtartamra korlátozható.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium