2024. április 20. szombat

2021. november 24., szerda 13:13

A FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye
    Budapest, 2021. november 24., szerda (OS) - Rossz irányba halad Brüsszel klímavédelemben! - Tóth Edina sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitázott az ENSZ glasgow-i éghajlatváltozási konferenciájának (COP26 Klímacsúcs) eredményeiről. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője rámutatott: annak ellenére, hogy az EU a világ teljes károsanyag-kibocsátásának 9%-ért felel, mégis az Európai Bizottság tenné a legnagyobb vállalásokat. A polgárokat és a családokat terhelő karbonadó bevezetéséről szóló jogszabálytervezet elviselhetetlen terheket jelent és az Unió versenyképességére is veszélyes.

Globális szinten, csak közösen fellépve, együtt lehetséges felgyorsítani a klímavédelmi folyamatokat. A Bizottság azonban drasztikus lépést akar keresztülvinni az uniós tagállamokban: a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni, ami a rezsiárak jelentős emelésével jár, így vállalhatatlan terheket ró a polgárokra" - emelte ki. "A jogszabály-tervezet a - Bizottsági keretezése ellenére – elfogadhatatlan klímaadónak, ami ráadásul az EU versenyképességét is veszélyezteti.

"Nem hagyhatjuk, hogy a klímavédelem oltárán polgáraink teljes mértékben kiszolgáltatottá váljanak a magas áraknak, miközben globális partnereink kötelezettségvállalásaikban jóval kevesebbet tesznek környezetünk megóvásáért!"  - zárta felszólalását Tóth Edina.

Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja