2024. április 26. péntek

2021. november 25., csütörtök 12:10

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2021. november 25., csütörtök (OS) - Dobrev Klára a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára: A kormány képtelen garantálni a nők családon belüli biztonságát

Egyszerűen nem igaz, hogy a bántalmazás a család magánügye.

Egyszerűen nem igaz, hogy a verés kiprovokálható.

Egyszerűen nem igaz, hogy a pofon belefér a szerelembe.

Egyszerűen nem igaz, hogy a kapcsolati erőszak csak a szegényebb családokban van jelen.

Mindenkinek joga van biztonságban élni, de sajnos Magyarországon több százezer nő él rettegésben. A bántalmazás sosem lesz magánügy, és mindegy, hogy lelki, testi, szexuális vagy verbális erőszakról beszélünk.

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. De sajnos nem azt látjuk, hogy a kormány képes garantálni a nők családon belüli biztonságát. Még mindig nem ültették át a magyar jogrendbe az Isztambuli Egyezmény ajánlásait, nem tettek semmit a bezártság miatt megnövekedett erőszakos esetek ellen, és az állami intézmények még most sem tudnak elég hatékonyan fellépni a bántalmazott nők védelmében. Ha a kormánynak valóban fontos lenne a családok védelme, akkor megvédené azokat a nőket is, akik nap mint nap félelemben élnek.

Dobrev Klára

A DK EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke