OS Országos Sajtószolgálat
2022. január 25. kedd
Ismertető


2021. november 26., péntek 12:24

A FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye
    Budapest, 2021. november 26., péntek (OS) - ENSZ: Az atomenergia a leginkább klímabarát energiaforrás - Gyürk András sajtóközleménye

        Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága friss tanulmányában az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Az ENSZ számításai szerint az atomenergia szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.
     Az ENSZ-EGB elemzésében az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit hasonlította össze. Ez alapján az atomenergia károsanyag kibocsátása 5-6 g/kWh-ra, a megújulóké 8-80 g/kWh-ra, a földgázé mintegy 400 g/kWhra tehető. A nukleáris energia nehézfém-felhasználása (100-200 g/MWh) is töredéke a megújuló energiaforrásokénak (300-600 g/MWh). Az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is.
     Örömteli, hogy az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás. Nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, ami egy környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás."
     Ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve. Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat.

     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.