OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. november 30., kedd 18:59

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye
    Budapest, 2021. november 30., kedd (OS) - Hatékony uniós szabályokat a mesterséges intelligencia alapú döntések elfogultságainak kezelésére! - Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

    Ma délután meghallgatást tartott a digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) az automatizált döntéshozó megoldások elfogultságának témájában. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a különbizottság tagjaként elmondta: "A mesterséges intelligencia alapú döntéshozatal nem tárgyilagos. Az uniós szabályoknak ki kell küszöbölni az elfogult, diszkriminatív vagy politikailag motivált automatizált gépi döntések negatív hatásait."

Schaller-Baross Ernő kiemelte: "Az online közösségi média platformok mesterséges intelligencia-algoritmusainak torzításai ideológiai buborékot hoznak létre a felhasználók körül. Ezek a technológiák alkalmasak a politikai befolyásolásra és komoly hatással vannak a szólásszabadság alkotmányos jogának érvényesülésére, ugyanis alkalmazásuk során a platformok önkényesen, saját maguk határozzák meg a szólásszabadság határait."

A képviselő arról kérdezte a szakértőket, hogy milyen szabályozási megoldások állnak rendelkezésre a közösségi média platformokon alkalmazott mesterséges intelligencia torzításainak elkerülésére.

"Hatékony uniós szabályozás kell a gépi döntések elfogultságának kizárása érdekében, azonban a tagállamok digitális szuverenitásának tiszteletben tartásával." – emelte ki Schaller-Baross Ernő.

     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.