OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2021. december 6., hétfő 11:41

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. december 6., hétfő (OS) - Tiltakozunk az iparűzési adót kísérő felesleges adminisztráció ellen!

    Az iparűzési adóelőleg kapcsán a benyújtott törvényjavaslat szerint nemcsak azoknak kell nyilatkozniuk, akik már elvesztették a KKV státuszt, hanem MINDEN KKV vállalkozásnak egyenként meg kell ismételnie a nyilatkozatát!

Az ismét február 25-éig történő bejelentési teendőt immár nem egy statáriális kormányrendeletből ismerhették meg a könyvelők, hanem azt az Országgyűlés tárgyalja, így bízni lehet abban, hogy belátható lesz a képviselők számára, hogy a fölös bürokrácia helyett ésszerű megoldás lenne a 2021 februárjában - a harmadik hullám berobbanásakor - tett nyilatkozat ismételt figyelembevétele. Így kizárólag a megváltozott státuszúakra hárulna bejelentési feladat, amely az MKOE becslése szerint néhány ezer nyilatkozatot jelent az nagyjából 1 millió nyilatkozathoz képest.

Az 1 millió ismételt nyilatkozat költsége nemzetgazdasági szinten 10 milliós nagyságrendre becsülhető, amelyet több bürokratív intézkedés is tovább növelhet. Ilyen lehet például a beküldési jogosultság tisztázása, vagy az elavult nyomtatványkitöltő program hibája is.

Az MKOE sérelmezi, hogy a Pénzügyminisztérium egyáltalán nem egyeztet az adótechnikai lépéseiről senkivel, pedig azok nem érintik a költségvetést, így az egyeztetés mellőzése nem törvényes lépés. Hiába intézünk írásos megkereséseket a Pénzügyminisztérium felé, nincs a reakció, a telefont pedig nem veszik fel, ha mégis, a visszahívásokra tett ígéreteket nem tartják be.
    
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.