OS Országos Sajtószolgálat
2022. május 21. szombat
Ismertető


2021. december 17., péntek 17:15

A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos közleménye
    Budapest, 2021. december 17., péntek (OS) - A legkorszerűbb légiharcrakétákkal bővül a honvédség Gripen harci gépeinek fegyverzete. IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc rakétákat vásárol Gripen harci repülőgépei számára a Magyar Honvédség - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A szerződést ma írták alá a gyártó német Diehl céggel.

    Maróth Gáspár közölte: az új rakétafegyverzet beszerzése a honvédségben 2006 óta szolgálatban álló svéd Gripenek rövidesen kezdődő korszerűsítésével együtt lehetővé teszi, hogy a harci repülőgépek a legmagasabb színvonalon feleljenek meg a 21. századi repülőharcászat követelményeinek. Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája a legnehezebb manőverező légiharc helyzetekben, nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyvere, a Sidewinder rakéta nem volt alkalmas.
A Gripen harci repülőgépek úgynevezett MS20 Block II modernizációs programja révén a látótávolságon túli légiharc, illetve a levegő-föld fegyverzeti képességek jelentős fejlesztése is a tervek között szerepel - tette hozzá a kormánybiztos.

     Kiadó: A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.