OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 6. kedd
Ismertető


2021. december 28., kedd 12:07

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. december 28., kedd (OS) - Önmagában nem elegendő szociális kérdésként vizsgálni 2022-ben a devizahiteles problémákat. Az Arany Liliom Alapítvány és a Hiteles Mozgalom szerint a hazai pénzintézetek szándékosan félrevezették a fogyasztókat. 2,3 millió deviza elszámolású szerződéssel több millió embert csaptak be megtévesztő termékismertetéssel. Az eddigi devizahiteles törvények ezt a kárt nem rendezték. Több száz milliárd forintra tehető a családokat ért, rendezetlen kár.

    Az ellenzék a napokban ismertette szociális programját, melyben az MTI beszámolója szerint kitért a devizahiteles problémákra is: "határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak…kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét." Ezek a tervezett intézkedések szükségesek, ám egyáltalán nem elegendőek.
A bankok etikátlanul összejátszottak a közjegyzőkkel; az állami pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságok nem végezték el a rájuk háruló feladatot. A végrehajtók tevénységének vizsgálata mellett ki kell térni a behajtók és követeléskezelők munkájára is. A fogyasztók pereivel a bíróságok jelenleg is küszködnek, egyszerre próbálnak eleget tenni az uniós fogyasztóvédelmi elveknek és a legfelsőbb bírói szint elvárásainak és utasításainak. Sajnos a tisztességes bírói eljárásokat akadályozza, hogy a Kúria megalapozatlan szakvélemény alapján hozott több jogegységi határozatot.
Napjainkban a devizahiteles probléma egyértelműen jogállamisági kérdésként vizsgálható.
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.