OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 6. kedd
Ismertető


2022. január 5., szerda 19:21

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. január 5., szerda (OS) - Az Arany Liliom Alapítvány és a Hiteles Mozgalom álláspontja szerint meghatározó döntést hozott devizahiteles ügyben az Európai Unió Bírósága (EUB). Éveken keresztül tudott azzal érvelni a Kúria, illetve az ügyfeleiket megkárosító bankok, hogy több adósoknak kedvező EUB döntést azért nem kell a hazai perekben figyelembe venni, mert nem magyar devizahiteles ügyben döntöttek. Most az Erste Bank árfolyamkockázat ismertetése kapcsán fogalmazta meg újra az EUB, a korábbi években hozott álláspontját.

    C-670/20. sz. ügyben megismételte, hogy "a fogyasztó számára alapvető jelentőséggel bír, hogy a szerződéskötést megelőzően tájékoztatást kapjon a szerződési feltételekről és a szerződéskötés következményeiről". A "nem felel meg az átláthatóság követelményének az, ha a fogyasztóval közölt információk, azon a feltételezésen alapulnak, hogy a kölcsön pénzneme és a fizetés pénzneme közötti átváltási arány e szerződés teljes időtartama alatt stabil marad" megállapításnak azért van jelentősége, mert az adós hivatkozott a Bankszövetség 2006 évi lakossági tájékoztatójára.
A tájékoztató alaposan félrevezette családok milliót:
"…a hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók nyugodtan választhatják a pénzintézetek által kínált devizaalapú hitelkonstukciókat is; a hitel futamideje alatt a hitel törlesztési terhét jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás valószínűleg nem lesz."
További részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.