2022. december 6. kedd

2022. január 5., szerda 19:21

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. január 5., szerda (OS) - Az Arany Liliom Alapítvány és a Hiteles Mozgalom álláspontja szerint meghatározó döntést hozott devizahiteles ügyben az Európai Unió Bírósága (EUB). Éveken keresztül tudott azzal érvelni a Kúria, illetve az ügyfeleiket megkárosító bankok, hogy több adósoknak kedvező EUB döntést azért nem kell a hazai perekben figyelembe venni, mert nem magyar devizahiteles ügyben döntöttek. Most az Erste Bank árfolyamkockázat ismertetése kapcsán fogalmazta meg újra az EUB, a korábbi években hozott álláspontját.

C-670/20. sz. ügyben megismételte, hogy "a fogyasztó számára alapvető jelentőséggel bír, hogy a szerződéskötést megelőzően tájékoztatást kapjon a szerződési feltételekről és a szerződéskötés következményeiről". A "nem felel meg az átláthatóság követelményének az, ha a fogyasztóval közölt információk, azon a feltételezésen alapulnak, hogy a kölcsön pénzneme és a fizetés pénzneme közötti átváltási arány e szerződés teljes időtartama alatt stabil marad" megállapításnak azért van jelentősége, mert az adós hivatkozott a Bankszövetség 2006 évi lakossági tájékoztatójára.
A tájékoztató alaposan félrevezette családok milliót:
"…a hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók nyugodtan választhatják a pénzintézetek által kínált devizaalapú hitelkonstukciókat is; a hitel futamideje alatt a hitel törlesztési terhét jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás valószínűleg nem lesz."
További részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány