OS Országos Sajtószolgálat
2022. május 21. szombat
Ismertető


2022. január 11., kedd 12:38

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. január 11., kedd (OS) - Mit mond az ombudsman arról, hogy miért nem lehet helyi népszavazást tartani a Magyarországon, amikor országosat igen?

        A másik lényeges állítás, hogy csak akkor alkotmányos a tilalom, ha azt időnként felülvizsgálják. Idézem, "elvi jelleggel a népszavazás kapcsán is felhívhatóak lehetnek az Alkotmánybíróságnak a gyülekezési jog kapcsán tett megállapításai. Eszerint "alkotmányos követelmény (...), hogy a jogalkotónak észszerű időközönként meg kell vizsgálnia, hogy a korlátozásra okot adó körülmény továbbra is indokolja-e az alapjog felfüggesztését". Az ombudsman szerint "a jogalkotónak a helyi népszavazás korlátozása kapcsán is azt kell folyamatosan vizsgálnia, hogy az ezen alapjog korlátozására okot adó körülmény, a járványhelyzet alakulása indokolja-e az adott alapjog gyakorlásának további felfüggesztését.
     Két dolog tehát kiderült: egyrészt ha megtiltják egy alapjogunk gyakorlását, akkor az a minimum, hogy rendszeresen megvizsgálják, járványügyileg indokolt-e a fenntartása. Nem "utánanéznek", mint Gulyás Gergely mondta, aztán soha többé nem hallunk róla. Tudjuk, hogy nem szeretik, ha helyben mozgolódás van, és a saját sorsukat a saját kezükbe akarják venni az emberek, nálunk Pest2-ben is több ügyben a helyi népszavazás tudna tiszta helyzetet teremteni. De ha akkor itt a különbségtételnek járványügyi indoka van, egy biztos: akkor csak a választások napján lehet megtartani a Fudan népszavazást is. Várjuk a kormány reakcióját, megyünk tovább!

     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.