OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. január 14., péntek 14:40

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának közleménye
    Budapest, 2022. január 14., péntek (OS) - 2010 óta a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága választja ki nyelvészek segítségével és szavazással az év szavait.

    A 2021. év szava, antiszava, ifjúsági és irodalmi szava – nyelvészek ajánlásával
Az év szava: oltakozik. A 2021-es évet – nem csak a szavaink tanúsága szerint – a legjobban az "oltakozás" jellemezte. A szónak – akárcsak az oltásnak – akadtak ellenzői, holott az oltakozik grammatikailag helyes, a jelentése világos, tömören magába foglalja azt, hogy valaki beoltatja magát.
Az év antiszava: gendersemleges. A gendersemleges szó kiejtése ingadozik, egyesek gender-t, míg mások dzsender-t ejtenek. A szó jelentése pedig felismerhetetlenné teszi azt az célt – a társadalmi igazságosságot és az esélyegyenlőséget –, amelynek érdekében létrejött.
Az év ifjúsági szava: off- és szócsaládja. Összetett nyelvi formákat alkothatunk az off-ból: jelenti a témától eltérő hozzászólást, megjegyzést (nagy off); a jelenléti rendezvényt (offline); a közösségi média felületein az oda nem illő hozzászólást, posztot (offtopik); toldalékolható (offos), sőt igésíthető: visszautasít, kihagy jelentésben: offol, kioffol).
Az év irodalmi szava: lagzicskázás. A lagzicskázás lakodalmat utánzó gyermekjáték a Mátyusföldön. A szó a ritkasága, gyermeknyelvre jellemző játékossága, a kicsinyítőképzők halmozása (-i, -cska) miatt érdemel figyelmet.

     Kiadó: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.