OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2022. január 21., péntek 17:48

A Magyarországi Evangélikus Egyház közleménye
    Budapest, 2022. január 21., péntek (OS) - A magyar kultúra napjához kapcsolódva avatták fel január 21-én Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat (EPGK). A nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kerülhetett új helyére. Mint az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) különgyűjteménye a kutatók és a nagyközönség számára is nyitva áll – emellett izgalmas közösségi tér is egyben, amelyben igazi kuriózumokkal találkozhat a látogató.

    A megnyitóünnepségen Prőhle Gergely országos felügyelő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Kemény István költő, író mondott köszöntőt, Gryllus Dorka és Simon Kornél színművészek Esterházy-művekből olvastak fel részleteket.

Esterházy Péter és felesége, Gitta tizenkétezer-száztizennyolc kötetes könyvtárának feldolgozásában az EOGY munkatársai vettek részt. Ennek során minden kötetet megvizsgáltak, számítógépes katalógust készítettek a könyvészeti adatokról; még azt is jegyzékbe vették, hogy milyen egyéb tárgyak – például villamosjegy, cédula – találhatók egy-egy kötetben, és melyik van dedikálva.

Az EPGK gerincét a magyar és a német szépirodalom adja, a magyar klasszikusok mellett a legnagyobb számban a kortárs magyar irodalom alkotóinak művei vannak jelen. Az EPGK védett különgyűjtemény, tehát nem kölcsönkönyvtár, így helyben olvasásra van lehetőség az Evangélikus Országos Könyvtár hivatalos nyitvatartási idejében. Előre egyeztetett időpontban csoportokat is fogadnak.
     Kiadó: Magyarországi Evangélikus Egyház

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.