OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2022. január 24., hétfő 17:23

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közleménye
    Budapest, 2022. január 24., hétfő (OS) - A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter 2022. január 23-i elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban. Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív mindannyiunk számára sértő kifejezések.

    A "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni. A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindenkor tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.  A fogyatékossággal élő emberek alulírott szervezeteiként, felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől. Autisták Országos Szövetsége, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Siketvakok Országos Egyesülete
     Kiadó: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.