2024. április 20. szombat

2022. január 24., hétfő 17:23

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közleménye
    Budapest, 2022. január 24., hétfő (OS) - A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter 2022. január 23-i elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban. Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív mindannyiunk számára sértő kifejezések.

A "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni. A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindenkor tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.  A fogyatékossággal élő emberek alulírott szervezeteiként, felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől. Autisták Országos Szövetsége, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Siketvakok Országos Egyesülete
     Kiadó: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége