OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2022. január 26., szerda 09:05

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. január 26., szerda (OS) - Autóval a jeges úton. Javában benne vagyunk a télben, és ha hinni lehet a meteorológiának, Tél Tábornok még jó néhány hétig a vendégünk (vagy inkább a fogva tartónk) lesz. Az ilyenkor szokásos havas és/vagy jeges utak sokunknak jelentenek kihívást. Néhány jótanács:

    Kihagyhatatlan: a téli abroncs. Nem, nem spórolunk azzal, ha fent hagyjuk a nyári szettet. A havas, jeges, szó szerint jéghideg aszfalton nem tudunk biztonságosan gyorsulni, megállni, kanyarodni, egyszóval közlekedni, ha nincs megfelelő abroncsunk. Számos országban a téli abroncs – Ausztriában például a havas területeken november 1-től április 15-ig – egyenesen kötelező a téli abroncs. (A sógoroknál a téli gumiabroncsok alternatívájaként megengedett a hólánc használata is legalább két meghajtott keréken - de csak akkor, ha az utat összefüggő vagy nem jelentősen megszakított hó- vagy jégréteg borítja. Nálunk ez nem megoldás.)  
Márciusig a jégkaparó, a hóseprű és az ajtózárakhoz használatos jégtelenítő (spray) is az alapfelszerelés részét kell képezze. Hideg napokon, fagyos hideg éjszakák után mindig hagyjunk öt-tíz percet arra, hogy indulás előtt megtisztítsuk az autót a jégtől és a hótól. Ha másért nem, akkor azért, mert törvényi előírás a megfelelő (ki)látási viszonyok megteremtése. Figyelem: A szélvédőnek csak egy kis részének "látóablakként" történő szabaddá tétele büntetendő, és baleset esetén biztosítási jogi következményekkel is járhat. A cikk teljes terjedelmében a Szövetség honlapján olvasható.
     Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.