2024. április 20. szombat

2022. február 14., hétfő 19:44

Az Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért közleménye (7. rész)
    Budapest, 2022. február 14., hétfő (OS) -

AGGÁLYOK ÉS TÉNYEK

FERTŐZÉS
A gyermekkori rák nem fertőző. Nyugodtan lehet játszani, barátkozni és kommunikálni egy gyermekkori daganatos betegséggel küzdő és gyógyult gyermekkel.

TERMÉKENYSÉG
A daganat és a kezelés típusától függően néhány gyógyult gyermeknek lehetnek felnőttkorban termékenységi problémái,
de ez nem minden beteg esetében fordul elő.

ÉLETTARTAM
Tanulmányok kimutatták, hogy a daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél fennáll a hosszú távú mellékhatás kockázata, de az esetlegesen rövidebb várható élettartam a betegség diagnosztizálásának időpontjától, valamint a kezelés típusától és intenzitásától függ.

TANULÁSI PROBLÉMÁK
Néhány gyógyult gyermeknek kognitív és tanulási zavarai vannak a betegség és a kezelés következtében, de a legtöbb gyógyult gyermek kiválóan teljesít mind a tanulásban, mind a felnőtt életében.

BEILLESZKEDÉS
A kezelés során a legtöbb beteget elválasztják a társaitól, és nem tud részt venni a rendszeres iskolai és egyéb tevékenységekben. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy az átélt kihívások következtében ezek a gyermekek jobban megbirkóznak a nehézségekkel, és rugalmasabban állnak a dolgokhoz, mint a kortársaik. Azokban az országokban, ahol lelki és szociális segítő programok állnak rendelkezésre a gyógyult gyermekek számára, amelyek támogató és nevelő környezetet teremtenek nekik és családjaiknak, a társas kapcsolatok általában jól működnek.

Kiadó: Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért