2022. december 6. kedd

2022. március 11., péntek 17:56

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 11., péntek (OS) - Az Aranyliliom Alapítvány munkaszervezete a Hiteles Mozgalom érdeklődéssel és bizakodással olvasta az ellenzéki összefogás programjában: "A devizahiteles ügyekben keletkezett kilakoltatásokat határozatlan időre felfüggesztjük egészen addig, amíg nem születik az érintettek számára megnyugtató, igazságos megoldás. Az Európai Bíróság döntéseit alapul véve újranyitjuk azoknak a devizahiteles ügyeknek a jogorvoslatát, amelyek tisztességtelenek voltak, ezekben az ügyekben új, tisztességes elszámolásra van szükség. Véget vetünk az elvesztett lakás utáni maradó törleszthetetlen adósságoknak, biztosítjuk az "elsétálás jogát".

Az érintettek által régóta kért, most már tervezett lépések, logikai sorba szedve tehát az alábbiak:
1.    A kilakoltatások azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen. A következő lépések közben azonban kiderülhet, hogy az összes végrehajtást is fel kell függeszteni.
2.    Az Európai Unió fogyasztóvédelmi előírásait időnként a devizahiteles perekben eljáró bírók nem tudják értelmezni. Ilyenkor az eljáró nemzeti bíróságok az Európai Unió Bíróságához fordulnak. Az elmúlt években több tucat magyar, román, francia devizahiteles ügyben értelmezte a Bíróság a fogyasztókat védő elveket – az eljáró nemzeti bírók kérdéseire válaszolva. Elengedhetetlen annak vizsgálata, hogy a magyar bíróságok figyelembe veszik-e ezeket a kötelező elveket! Csorbíthatja-e és ezáltal megsértheti-e a Kúria a bíróságok függetlenségét?
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány