OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. március 11., péntek 17:56

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. március 11., péntek (OS) -

    2. (folyt.) Az adós akarata ellenére a tisztességtelen, semmis szerződést meggyógyíthatja-e a bíróság? Abból a célból, hogy az adóst mindenképpen terhelje a számára végzetes deviza elszámolás, beírható-e a szerződésbe utólag az MNB árfolyama? Kapott-e az adós olyan írásos tájékoztatást, hogy a devizahitel rendkívül veszélyes, mivel súlyos következményekkel járhat a pénzügyi helyzetére? Ismertetni kellett volna-e, hogy folyamatos és tartós forintgyengülésre kell számítani, aminek a hatására a havi törlesztő részlet az induló többszörösére emelkedik? A szerződéskötés előtt, megfelelő időben kapott-e tájékoztatást az adós, hogy megalapozott, felelősségteljes döntést tudjon hozni? Tisztességes bírói eljárásban volt-e részük a banki károsult családoknak?
3.    Nem lehet egyetlen befejezett devizahiteles pert sem lezártnak tekinteni. Szükség esetén minden bírósági ügyet "újra kell nyitni" azért, hogy a fogyasztók tisztességes bírói eljárásban részesülhessenek.
4.    A bankok több millió szerződés során visszaéltek a hatalmukkal és önkényesen emelték a kamatokat. Azért, hogy ne kelljen több millió pert indítani a tisztességtelen bankok ellen, szükségessé vált, hogy törvény írja elő a szerződések újraszámolását. Ez történt 2015-ben. Amennyiben a bankok nem ismertették a deviza elszámolás veszélyeit, valótlan tájékoztatást adtak az árfolyamkockázatról, ez a szerződési pont tisztességtelen. Kiesik a szerződésből a deviza alapú számolás.  
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.