OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2022. április 2., szombat 00:01

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 2., szombat (OS) - Az Európai Unió Bírósága (Curia) 2022. március 31.-i döntésével kilőtte a magyar Kúrián kidolgozott "kegyelemdöfést". Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom már hosszú évek óta küzd azért, hogy a devizahiteles, pernyertes fogyasztók ellen készített kúriai csapda megszünjön és a banki károsult adós tisztességes elszámolásban részesüljön.

        A C-472/20 sz. ügyben a Curia megerősítette azt az évek óta tartó bírói gyakorlatot, amely fogyasztók védelmét helyezi előtérbe: "egy tisztességtelennek minősített szerződési feltételt főszabály szerint úgy kell tekinteni, mint amely soha nem is létezett, vagyis a fogyasztóra nézve nem fejthet ki joghatást". A Curia arról is döntött, mi ilyenkor a teendő: "a tisztességtelen jelleg megállapításának lehetővé kell tennie azon jogi és ténybeli helyzet helyreállítását, amelyben a fogyasztó e tisztességtelen feltétel hiányában lett volna; többek között azzal, hogy a fogyasztó számára biztosítja az eladó vagy szolgáltató jogalap nélküli – a fogyasztó kárára az említett tisztességtelen feltétel alapján való – gazdagodásának visszatérítéséhez való jogot"…
     A sikernek örül a Hiteles Mozgalom, azonban rögzíti, hogy a siker nem a saját munkájának a gyümölcse. A Curia döntése után a Lombard per a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.
Részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.