OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 6. kedd
Ismertető


2022. április 2., szombat 10:53

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 2., szombat (OS) - A C-472/20 ügyben hozott döntést az Európai Unió Bírósága. Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom arra hívja fel a figyelmet, hogy a perben a hazai bíróság megállapította, hogy a Lombard "elfelejtette" beleírni a szerződésbe, hogy a (deviza) kamat 22,32% és a teljes szerződés semmis volt, mert nem volt megfelelő az árfolyamkockázat tájékoztatás. A bíróságban aggály merült fel a Kúria által kidolgozott "kegyelemdöfés" jogszerűségével kapcsolatban. A vita tárgya tehát az elszámolás mikéntje.

    A Lombard ügyfele 2009-ben kölcsönként 1.417.500 Ft-t kapott, a szerződés 2015-ös felmondásáig 3.151.644 Ft-ot fizetett meg.
Az adós a perben "jogalap nélküli gazdagodás címén a szerződés érvénytelensége okán kérte" 1.734.144 Ft visszafizetését a Lombardtól.
A Lombard a perben kérte: "a bíróság a megkötésig visszaható hatállyal nyilvánítsa érvényesnek" a szerződést: az ügyleti kamat legyen 23,07% (forint kamat) és az adós fizessen még neki 490.102 Ft-t valamint késedelmi kamatot.

Ilyen hatalmas különbség van akkor, ha alkalmazásra kerülne a Kúria által kidolgozott "kegyelemdöfés".  

A bankok 2,3 millió deviza alapú szerződést kötöttek úgy, hogy becsapták az ügyfeleiket. Jogos igényük, hogy ha perelnek és a bíróság megállapítja az igazságot, akkor számukra kedvező elszámolásban legyen részük.

A Hiteles Mozgalom szerint viszont egyedi perek nélkül, minden szerződést újra kell számolni, mert vélelmezhető, hogy a bankok minden szerződés esetén becsapták az ügyfeleiket.
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.