OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. április 12., kedd 10:13

A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye
    Budapest, 2022. április 12., kedd (OS) - Mik a fogyatékkal élők foglalkoztatásának, életvitelük segítésének pozitív példái Belgiumban? – erre a kérdésre keresték a választ a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért civil szervezet munkatársai helyszíni tanulmányútjukon.

    A napokban értek haza a Munka-Kör Alapítvány hallássérült kollégái Belgiumból, ahol jó gyakorlatokat, hatékony eljárásokat kerestek fogyatékkal élők életvitelének segítésére. Ez az út egy Európai Uniós, Erasmus+ program keretében valósult meg.
Az alapítvány munkatársai megnézték a JD’C Innovation nevű cég gyárát Liege városban, ahol 600 ember dolgozik, 70 %-uk fogyatékkal élő.
A gyár épületében minden tevékenységhez világos képi útmutatások vannak: hogy milyen eszközöket kell felvenni a munkavégzéshez, hogyan kell végigmenni a munkafolyamaton; de még a mosdók használatát illetően is.
Nagyon fontos az információk közérthető és következetes vizualizálása, nem csak itt, hanem a társadalmi élet minden területén!
Ezután felkerestek egy ún. szociális falut is Brüsszelben, amit az ottani Village No1 Entreprises nevű cég működtet.
Egy ilyen szociális faluban azok laknak, akik nem tudnak önállóan élni, hanem intézményben tudnak csak elhelyezkedni. Az alapítvány által felkeresett faluban összesen 10 ház van és 230-an laknak itt. A házaknak színeik vannak, a házon belül mindenkinek van saját jele. Vannak, akik csak dolgozni járnak ide, mások itt is élnek napi 24 órában. Méltó életet élnek, közösségi terekkel, és értelmes gazdasági tevékenységeket végeznek.

     Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.