OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2022. április 28., csütörtök 14:31

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. április 28., csütörtök (OS) -

    Csodálkozással értesültünk arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián. Különösen furcsa, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azt követően merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisi ülésén a kérdésről hatásköri vitát folytatott. Meggyőződésünk, hogy a felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze.

Kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható, vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul. A magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz a személyes gyarapodását szolgálja. Mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, és mindkét esetben a kirendeléshez a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni.

     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.