OS Országos Sajtószolgálat
2022. június 27. hétfő
Ismertető


2022. május 10., kedd 13:56

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. május 10., kedd (OS) - Soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi (Fairtrade) termékek forgalma hazánkban. A méltányos kereskedelem piacát a Tudatos Vásárlók Egyesülete méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2020-as évre vonatkozó eredmények, melyeket a május 14-i Fairtrade világnap alkalmából tesznek közzé.

    Világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma. Több mint 37 000 különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte 131 országban, beleértve Magyarországot. Azzal, hogy a vásárlók Fairtrade minősített terméket választanak,hozzájárulnak az etikus termeléshez, tesznek a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások kizsákmányolása ellen. A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9.8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legnépszerűbb termékek a kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú, de egyre gyakrabban feltűnik az arany is alapanyag vagy ékszer formájában.
A magyar növekedés meghaladja a nemzetközi trendeket.A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 éve méri a magyar Fairtrade piac nagyságát, amiről 2014 óta állnak rendelkezésre adatok. Két év alatt, 2016-ig közel hétszeresére nőtt a piac, majd 2016 és 2017 között ismét meghétszereződött a forgalom 3,6 milliárd forintra.
     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.