OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. május 10., kedd 13:56

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 10., kedd (OS) - 2020-ban a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon már meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ezzel a növekedés üteme felülmúlta mind az infláció, mind az élelmiszerárak növekedését. Az első mért évhez képest százszoros(!)az eredmény.

    "A növekedés legfőbb oka, hogy 2014 óta globálisan bővül a Fairtrade minősített összetevőket tartalmazó termékek köre. Míg korábban azok a termékek kaphattak minősítést, amelyeknek minden lehetséges összetevője méltányos kereskedelemből származott, 2014-től azok a termékek is beléphettek a minősítő rendszerbe, amelyeknek csak a kakaó vagy a cukor összetevője minősített. 2018-tól a védjegy bármely terméken látható, ha például kesudió, méz, rizs, vanília, kakaó, mangó, cukor vagy tea összetevője minősített. Tehát egyre több terméken látható a jel" -állítja az Egyesület szakértője.
2020-ra a magyar piacon is tömegével jelentek meg azok a termékek, amelyeknek csak egyik összetevője minősített, elsősorban a diszkontláncokban találnak ilyeneket a fogyasztók.A növekedés másik fő összetevője, hogy a különböző élelmiszerkereskedelmi láncokban, illetve feldolgozott élelmiszereket áruló drogériákban egyre több sajátmárkás terméknek van Fairtrade minősítése. Az áruházláncok és a speciális bioboltok, delikáteszek, elkötelezett büfék mellett olyan meglepő helyeken is találkozhatunk már a méltányos kereskedelemmel, mint az osztrák vasúttársaság (ÖBB)Budapestről Bécsbe tartó járatainak büfékocsijai.A piaci adatok mérését a NielsenIQ Hungary végezte.
     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.