OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2022. május 14., szombat 15:39

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2022. május 14., szombat (OS) - 2700 km a műanyagmentes Dunáért

    Naponta 4 tonna műanyag kerül a Fekete-tengerbe a Duna-deltánál. Hogyan lehet felhívni a lakosok figyelmét a problémára? Különleges és elismerésre méltó megoldást választott Andreas Fath, a Furtwangeni Egyetem "úszó professzora", aki a Dunát 2700 km hosszban ússza át a tiszta, műanyagoktól mentes folyóért.
A KKM irányításával az EU Duna Régió Stratégia (DRS) vízminőség védelmi prioritási területén 14 ország szakértői működnek együtt a Duna és mellékfolyói vízminőségének javítása érdekében. A DRS magyar szakértői is társulnak ezért a Város és Folyó Egyesület (VALYO) által szervezett közösségi dunai átevezéshez és számos résztvevővel együtt üdvözlik a kémikust, aki a CleanDanube projekt keretében május 14-én úszva érkezik Budapestre. Az átevezés a Római partról indul és a 11. kerületi Árasztó-partra érkezik 11:30 körül, ahol mobillaboros mintavételre és vízminőségvédelmi műhelyre kerül sor 13:30-tól.
A mikroműanyagok mennyiségének felmérését először a 2019-ben Budapestről útjára indított 4. Közös Duna Felmérés végezte el. A KKM 2017-ben Hidvégi-Üstös Pál "70 maraton a Dunáért" elnevezésű programjával irányította a figyelmet a folyóra, majd 2019-ben tanulmányt készített a műanyag szennyezésről és támogatja a Tid(y)Up projektet, ami 7 ország szakértőivel vizsgálja 2020 óta a szennyezést és hatását. A KKM 2021-ben egy hiánypótló kutatást is finanszírozott 5 szennyvíztisztító mikroműanyag eltávolítási hatékonyságának felmérésére a Duna mentén.
     Kiadó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.