OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2022. május 15., vasárnap 14:09

A Város és Folyó Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. május 15., vasárnap (OS) - Szombaton evezősök vették birtokba a Dunát Budapesten. Közel kétszáz résztvevővel és gördülő zárlattal vonult át fővároson a Város és Folyó Egyesület regattája a Budapest Átevezés. Az Óbudától Újbudáig tartó felvonuláson a Duna városi szerepére és szabadidős használati lehetőségeire és a Duna vízminőségének javítására, és magas mikroműanyag tartalmára hívta fel a figyelmet a Valyo.

        A Római-parton gyülekeztünk, hogy megtegyük a majd két órás különleges kirándulást a Dunán. A legtöbben kenuval vágtak neki a közel 15 kilométeres távnak, a menetről hihetetlen panoráma és természetközeli élmény fogadta a részvevőket, a jól ismert Margit vagy Hajógyári szigetet a vízről nézve új arcát mutatta mindenkinek. A csapatok legnagyobb élménye a hidak alatti átkelés, amit mindig nagy kurjongatás kísért. A Budapest Átevezés része a nemzetközi Cleandanube projektnek, melynek keretében Andres Fath “úszó professzor" 2700 kilométert tesz meg a Duna eredetől a torkolatáig és közben folyamatosan méri a kutató stáb a vízben levő szennyezőanyagok tartalmát.
     Az evezés befutóján az újbudai Árasztó Parton a Valyo új ideiglenes, köztéri helyszíne fogadta a résztvevőket, röplapdapályával, tűzrakókkal, játszótérrel. A helyszín önmagáért beszél: a kopár árvízi töltésen kinőtt a földből egy új nyüzsgő és élettel teli mini köztér. A Valyo és az Újbudai önkormányzat közös kísérleti projektje egy víziót mutat meg, milyen lehet hosszú távon ez a partszakasz, az átalakulása után padokkal és köztéri funkciókkal.
    
     Kiadó: Város és Folyó Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.